syy

syy

 1. Seikka josta jokin toinen seikka, ilmiö, tapahtuma, teko tms. aiheutuu tai johtuu, seikka jonka takia jotakin tapahtuu tai tehdään, aihe, peruste, vaikutin, motiivi.
  Esimerkiksi: Syy ja seuraus tai ( varsinkin Filosofia ) vaikutus. Terveydelliset, eettiset, poliittiset syyt. Taudin, haaksirikon, tulipalon syy. Tappion, epäonnistumisen syy. Päätöksentekoon vaikuttaneet syyt. Riidan, tyytymättömyyden, huolestumisen, pelon syy. Alku-, perussyy. Kuolemansyy. Tekosyy. Järki-, tunnesyy. Perhesyyt. Onnettomuuden syy(nä) tai syynä onnettomuuteen oli liukas keli. Hänellä oli menettelyynsä pätevät, painavat syyt. Ei ole mitään valittamisen syytä, syytä valittaa tai valittamiseen. Ei ole pienintäkään syytä levottomuuteen. Mitä syytä sinulla on epäillä häntä? Kaipa hänellä oli (omat) syynsä olla tulematta. Sanoi syyksi, ettei ollut aikaa. Mistä syystä [= minkä takia, miksi] et soittanutkaan? Jostain syystä juna oli myöhässä. Vähemmästäkin syystä on tehty murhia. Syystä tai toisesta [= jonkin tuntemattoman seikan takia] juhla peruutettiin. Siitä yksinkertaisesta syystä, että - -. Käytännöllisistä, käytännön syistä on numerointi jätetty pois. Jäin kotiin syystä että [paremmin: koska tai siksi, että tai siitä syystä, että] olin sairas. Tällaisissa tapauksissa on syytä [= on aihetta, aiheellista] kääntyä lääkärin puoleen. Kirja, johon kaikkien olisi syytä tutustua. On täysi syy tai kaikki syyt [= aiheellista, perusteltua] olettaa, että - -. Tätä käsitystä on vastustettu painavilla syillä perusteilla. Hyvästä, täydestä syystä tai hyvällä, täydellä syyllä voidaan sanoa, että - -. Sano yksikin hyvä syy, miksei näin voisi tehdä. Rangaista, moittia, epäillä jotakuta syyttä. Joka syyttä suuttuu, se lahjatta leppyy sananlasku. Joutua syyttä huonoon valoon. Joutui ikävyyksiin ilman omaa syytään. Syystä [= täysin aiheellisesti] on ihmetelty, miksi - -. Syyttä suotta aiheetta, turhanpäiten.

 2. se, että joku tai jokin on aiheuttanut jonkin kielteisen, epämieluisan, pahan, rikollisen, rangaistavan tms. seikan, vastuullisuus, vika, syyllisyys.
  Esimerkiksi: Koko onnettomuus on hänen syytään hänen aiheuttamansa. Kenen syytä on tai kenen on syy, jos potilas kuolee jonottaessaan leikkaukseen? Kenen syystä [= kuka aiheutti sen, että tai kenestä johtui, että] tämä yritys epäonnistui? Omaa syytään ( tai omasta syystään) onneton ihminen. Oma syysi, pidä hyvänäsi! Heissä on syytä molemmissa. Syy on teissä itsessänne. Panna, vierittää, työntää syy jostakin jonkun niskoille, tilille. Ottaa syy jostakin niskoilleen. Devalvaatio pantiin markkinavoimien syyksi. On syytä sysissä jos on sepissäkin [syitä tai syyllisiä on useita] sananparsi. Herra, älä lue heille syyksi tätä syntiä! Uusi testamentti (1992).

 3. rihmamainen eläin- tai kasvisolu tai sen osa, kuitu, säie.
  Esimerkiksi: Hermo-, lihassyy. Puun syyt. Liha leikataan poikkisyyhyn viipaleiksi.

Alkuperä:
syy; sukulaissanat viro süü, pohjoissaame sivva (selitys, syy). Englanniksi guilt

Taivutus:
yks. nom. syy
yks. gen. syyn
yks. part. syytä
yks. ill. syyhyn
monikossa: mon. gen. syiden syitten
monikossa: mon. part. syitä
monikossa: mon. ill. syihin

Synonyymisanakirja

syy

etu, hyöty, syyte, syyttäminen rikoksesta, rikossyyte, syyllisyys, vika, aiheuttaja, lähde.

Slangisanakirja

 1. juhlan paikka: syy juhlia

 2. piikkiin: syyksi (jonkun henkilön tai asian)

 3. syyhkii: varastaa

 4. syykkeli: polkupyörä

 5. syynaa: tutkia / tarkastaa : Syynasko ne sun kledjutki?

 6. syyni: tutkinta / kutsunnat

Slangi.net

Rimmaavat sanat

syy rimmaa näiden kanssa:

osasyy, taustasyy, poikkisyy, järkisyy, niinisyy, kuolemansyy, kuolinsyy, omantunnonsyy, tekosyy...

Katso kaikki

Englannin sanakirja

syy englanniksi

 1. fibre

 2. filament

 3. grain (gloss); used in plural (syyt)

 4. Koivun syyt ovat yleensä suorat.

  The grain of birch is usually straight.

 5. reason

 6. Syy tähän on...

  The reason for this is...

  On syytä tietää, että...

  It is worth knowing that... (literally: There is a reason to know that...)

 7. fault

 8. Se on sinun syytäsi.

  It is your fault.

Käännökset