nähdä

nähdä

 1. (, , , , , , Katso: myös erikseen) aistia silmillään

 2. erottaa, havaita, huomata tällä tavoin.
  Esimerkiksi: Nähdä hyvin, selvästi, huonosti. Näkee vielä ilman silmälaseja. Oli niin valoisaa, että näki lukea. Näetkö tuon talon? Kaupunki ilmasta nähtynä. Asettaa jotakin nähtäväksi. Antoi kirjan nähdäkseni, nähtäväkseni. Oletko nähnyt [= käynyt katsomassa] tämän elokuvan? Näki salaman iskevän. Ei ollut näkevinään(kään) oli kuin ei olisi nähnytkään. Tehdä jotakin kaikkien nähden, kenenkään näkemättä. Toistakin nimitystä näkee käytettävän. Ilme oli näkemisen arvoinen.

 3. huomata, todeta, tajuta, käsittää, ymmärtää, oivaltaa, päätellä näkemästään.
  Esimerkiksi: Kellosta näkee ajan. Kasvoistasi näkee, että valehtelet. Näin lehdestä, että olet mennyt kihloihin. Näethän, ettei lapsi ole terve. Erikoismerkitys
  a. huomaamisesta, tajuamisesta ja niin edelleen ilman näköhavaintoa.

  Esimerkiksi: Avata jonkun silmät näkemään tosiasiat. Nähdä asiat oikeassa, uudessa valossa. Nähdä omat vikansa. Ei näe kokonaisuutta. Ei näe metsää puilta Mitä hän oikein on näkevinään siinä tytössä? Edellisestä näemme, että - -. Näki, ettei enää ollut toivoa. Hän näkee kaiken mustana synkkänä, kielteisenä, toivottomana tms. En näe asiassa mitään ihmeellistä. Siinä nyt näet! Saatpa nähdä, että olen oikeassa. / "Et onnistu." "Saadaanpa nähdä." tai "Sehän nähdään." / Näki parhaaksi lähteä. Tee niin kuin hyväksi näet. Näkisin, että [paremmin: olen sitä mieltä, että

 4. katsoisin, että

 5. mielestäni] päätös on tehtävä jo tänä vuonna. Näen muutoksen aiheelliseksi paremmin: pidän muutosta aiheellisena, katson muutoksen aiheelliseksi. Näinhän se on nähtävä leikillisesti näinhän asia on, niinhän asiaan on suhtauduttava.
  b. aavistaa, ennustaa.
  Esimerkiksi: Näki suurten mullistusten olevan tulossa. Nähdä tulevaisuuteen. Näkemisen lahja.

 6. tavata, kohdata jokin, joutua tekemisiin jonkin kanssa.
  Esimerkiksi: Näin Pekan kadulla. Näen häntä vain harvoin. Ei ole nähnyt vertaistaan. En halua enää nähdä sinua. Nähdään illalla!

 7. muiden näkökuvien kaltaisten aistimusten kokemisesta.
  Esimerkiksi: Nähdä unta. Nähdä tähtiä

 8. kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva:
  Esimerkiksi: Nähdä punaista olla kiihdyksissään, raivoissaan. Nähdä ensi kerran päivänvalo syntyä. Hän on nähnyt parempiakin päiviä kokenut parempiakin aikoja. Puku on nähnyt parempiakin päiviä ollut joskus paremmassa kunnossa. Ei ole viikkoon nähnyt selvää päivää ollut selvänä. Kun vielä näkisi sen päivän, että - -. Lattia ei ole harjaa nähnytkään lattiaa ei ole lakaistu. 6. kokea.
  Esimerkiksi: Nähdä nälkää, vaivaa. On joutunut näkemään elämässään yhtä ja toista. Elämää nähnyt mies. Nähtäväksi jää, miten asiat kehittyvät. Onhan se jo nähty, ettei hänestä ole siihen työhön. Saa [= on jännittävää] nähdä, miten selviämme. / "Tuletko?" "Saa nyt nähdä." 7.
  Esimerkiksi: Herra, luoja nähköön päivittelyn, ihmettelyn tms. ilmauksissa. Eikä tämä, herra nähköön, ollut ensimmäinen kerta! Katso: metsä

Esimerkkejä:

: They were seeing each other. (nähdä + partitive "to (be) [[see]](ing), [[meet]]")

: They saw each other. (nähdä + accusative "to [[notice]], [[perceive]] by seeing")

Alkuperä:
näkdhä, suomalais-ugrilainen kantakieli näke; sukulaissanat viro nägema, karjala nähtä, pohjoissaame niegadit, unkari nez. Englanniksi look

Taivutus:
1. inf. nähdä
akt. ind. prees., yks. 1. näen
akt. ind. imperf., yks. 3. näki
akt. kond. prees., yks. 3. näkisi
monikossa: akt. imperat. prees., yks. 3. nähköön
monikossa: akt. 2. partis. nähnyt
monikossa: pass. imperf. nähtiin

Synonyymisanakirja

nähdä

saada tietoonsa, kuulla, saada kuulla, saada vihiä, oppia, huomata, saada vihje, saada selville, saada tietää, pitää, arvella, tarkastella, arvioida, kokea, todistaa, havaita.

Slangisanakirja

 1. hiota: nähdä vaivaa : Emmä ala kyl tän kans enää tänään hikoileen.

 2. stiikaa

 3. tsiidaa: nähdä / katsoa

Slangi.net

Rimmaavat sanat

nähdä rimmaa näiden kanssa:

suklaa-, valkea-, mega-, giga-, haja-, laaka-, raaka-, taka-, deka-, seka-...

Katso kaikki

Englannin sanakirja

nähdä englanniksi

 1. puhekieltä to see

Käännökset